tirsdag 15. januar 2013

50 shades of gray

Her ser man 10 nøyanser av grå

"Ikke tygg på blyanten!" roper mamma fra stuen. Tom skvetter ut av den dype konsentrasjonen han var i. Blyanten, som hadde funnet veien til munnen helt av seg selv, faller mot engelsk leksene på bordet foran han. Irritert tenker han på moren som er så meget overbeskyttende og tror at alt er farlig, men alle vet jo at det ikke er noe farlig med blyanter
visstnok skrevet av Hanne-Alise

Det er allmenn viten at bly er farlig og kan lede til døden om man får det i seg, så om noe har et navn som har fokus på ordet "bly" kan det virke logisk at denne gjenstanden også er farlig. Det er nok dette moren til Tom har tenkt på når hun ikke liker at han tygger på skrivesakene sine. Men hvorfor ville noen ha puttet et slikt farlig stoff i helt dagligdagse ting? Har de virkelig lyst å drepe oss?

Svaret er selvfølgelig nei; blyanter inneholder ikke bly. Før i tiden ble bly brukt til å skrive med siden det avgir en sterk, grå strek når den presses mot papir, og det er nok der navnet kommer fra. Etterhvert fant de ut at dette var meget farlig, og byttet det ut med diverse andre stoffer. Nå for tiden er det en blanding av leire og grafitt som sørger for den grå streken, og det er helt ufarlig. Det blir ofte meldt fra om folk som har hatt blyantrester under huden i mange år, men så lenge det ikke er noe smerte eller annet ubehag i sammenheng med det, trenger man ikke bekymre seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar