søndag 16. desember 2012

Norge tapte EM-finalen etter ellevilt drama mot Montenegro

SKUFFET: De norske spillerne depper etter finaletapet mot Montenegro Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fire ekstraomganger måtte til da Montenegro stoppet Norges gullrekke i EM.

Av:Lisa Finne

Etter fire strake EM-gull ble det bom stopp for Norge. En høydramatisk EM-finale mot Montenegro endte til slutt med tap for våre beste jenter - og det etter fire spenningsfylte og nervepirrende ekstraomganger.
Norges gullrekke ble stoppet ikveld.
– Stolt av laget
– Det er aldri noe gøy å tape finaler. Det er en uvant følelse. Selvfølgelig er det kjedelig akkurat nå, sier gullgrossisten Karoline Dyhre Breivang.
Norge og Montenegro fulgte hverandre som skygger i de tre første ekstraomgangene, Norge ble flere ganger reddet av en magisk Ida Alstad. Men i den siste og avgjørende omgangen sviktet det for de norske jentene. Anført av en EMs toppscorer Katarina Bulatovic og Milena Knezevic                                                                          dro montenegrinerne fra, og vant til slutt 34-31.
– Sånn umiddelbart er det jo bittert å tape kampen. Det er det ingen av oss som synes er noe gøy. Men når vi får tenkt oss om, så går vi i hvert fall ned med hevet hode. De var bedre enn oss. De leder store deler av kampen. Vi klarer ikke å komme opp dit vi må for å bikke det vår vei. Vi jobber hardt hele veien og prøver å finne løsninger. Det er ikke alt som fungerer like godt. De som spiller de siste ekstraomgangene er spillere som har en fremtid i laget, som kan være med videre og som ikke har gjort så mye av sånne kamper. Da er det nyttig å ta med seg videre. Det er bittert, men jeg er stolt av laget. De har jobbet godt, oppsummerer landslagssjef Thorir Hergeirsson.
Han advarte mot Montenegro på forhånd. Og innser at Montenegro hadde mer vilje enn Norge denne gangen.
– De spiller med hjertet utenpå drakten. Det er varemerket deres. Samtidig er de godt organisert. De er sultne, voldsomt sultne. Det er nok det som vipper det deres vei. I tillegg er de veldig godt samspilte. Stort sett trener de sammen hver dag. Det er Bulatovic som ikke er der. Resten er der hver dag. Det er et riktig bra lag, fra en håndballkultur, som er en av de beste i verden, sier Hergeirsson .
Montenegros stjerner åpnet sterkt
Norge åpnet EM-finalen med en angrepsfeil og Monenegro stormet i angrep. Milena Knezevic satte inn kampens første mål, men Ida Alstad slo raskt tilbake for Norge og utlignet. Lagene fulgte hverandre tett, men Knezevic og Katarina Bulatovic gjorde det til tider vanskelig for det norske forsvaret. Men heldigvis stod Katrine Lunde Haraldsen solid mellom stengene. Sisteskansen reddet en avslutning fra strek, men Linn-Kristin Riegelhuth Koren klarte ikke å sette inn utligningen fra straffemerket.

For første gang i kampen fikk Norge endelig vist fram gode kombinasjoner i angrep etter ti spilte minutter. De norske jentene rullet og endte til slutt opp hos Heidi Løke. Györ-spilleren fikk sitt første mål for kvelden, før Camilla Herrem utlignet på en kontring få strakser senere.
Montenegrinerne spilte knalltøft i forsvar og Ida Alstad måtte ta seg en pust i bakken etter å ha fått en finger på øyet. Det tok tid før dommerne tok tak, men drøyt 13 minutter kom kampens første to minutter til Suzana Lakovic.
Edin skapte jubel
Linn Jørum Sulland utnyttet ikke overtallsspillet ved første forsøk, men minuttet senere fikk endelig Norges mestscorende uttelling da hun chippet inn 7-8.
Norge skrudde opp tempoet og Anja Edin viste seg igjen viktig. Spilleren, som søndag ble kåret til EMs mest verdifulle spiller satte inn sitt første mål. Det begeistret TV 2s kommentatorer.
– «Most valuable player», som det heter der ute i den store verden. Vi kaller det mest verdifulle spiller. Hun har stått frem som en stjerne, ropte Harald Bredeli.
Ikke lenge etter ble Løke spilt fri og Norge hadde tatt over ledelsen. Edin scoret nok en gang for Norge, men Montenegro fant omsider veien til mål. Etter å ha bommet på flere sjanser fikk endelig Knezevic lurt ballen forbi Lunde Haraldsen i det norske målet.

Katastrofalt overtallsspill
Men Norge fikk det ikke til å fungere optimalt i angrep. Sonja Barjaktarovic stod solid mellom stengene til Montenegro og reddet nok et skudd, denne gangen fra Edin.
– Akkurat nå har Montenegro den beste målvakten. Det er ikke mange som kan si det mot Norge, sa Bredeli.
Norge kjempet seg opp i en tomålsledelse og fikk en gylden mulighet til å dra ifra inn mot pause. Men igjen var Barjaktarovic solid på straffe, samtidig som Montenegro kjempet seg tilbake i ledelsen i norsk overtall.
– Katastrofalt overtallsspill av Norge, sa en fortvilet Bredeli.
Montenegro kunne dermed gå til pause med 12-11-ledelse. Montenegro ledet også på keeperfronten, der Lunde Haraldsen stod med 6, mens Barjaktarovic hadde elleve.
Ledet med tre mål
Historien gjentok seg etter at lagene hadde tatt et lite pust i bakken. Barjaktarovic reddet tidlig i omgangen, mens Jovanka Radicevic sendte rødtrøyene opp i 15-13. Det var første gang at den montenegrinske ledelsen var på tre mål.
Norge og Heidi Løke kjempet seg tilbake og fikk kappet ledelsen ned til ett mål, men igjen viste de norske jentene svakt forsvarsspill. Radicevic lurte seg på baksiden av forsvaret og satte enkelt inn 16-14 fra streken.
Norge spilte seg opp
Montenegro fortsatte å behandle Løke knalltøft i forsvar og Radicevic fikk en tominutter. Edin skrittet opp til straffemerket og banken ballen i mål via tverrliggeren.
– Joda, bruk gjerne tverrliggeren. Hjertet stoppet et lite sekund. Jeg tror jeg tygget ut en plombe, ropte en ekstatisk Bredeli.
Få strakser senere banket Ida Bjørndalen inn sitt første mål.
– Ikke noen vrikking på rumpa. Bare rett opp i været, og bang, ropte Bredeli.
Knokkelkamp i sluttminuttene
Medgangen fortsatte for de norske jentene. Montenegro gjorde feil i angrep og Sulland kunne kontre inn ledelse. Norge spilte seg kraftig opp i forsvar, men det kladdet fortsatt i kontringsspillet. Ida Alstad tok ansvar fra venstrebacken og banket Norge opp i 20-19-ledelse kvarteret ut i den andre omgangen.
Stillingen varierte mellom uavgjort og ettmålsledelse til Norge. Drøyt åtte minutter før full tid satte Linn Gossé inn sitt første mål for kvelden.
– Det er nå vi skal sette inn støtet, sa Bredeli.
ontenegro fikk nok en to minutter etter å ha utlignet, men Marit Malm Frafjord gjorde en angrepsfeil i overtall og Montenegro fikk roet ned spillet. Montenegrinerne fikk det ikke til i det påfølgende angrepet og Riegelhuth Koren fikk muligheten fra høyrekanten få strakser senere. Men Barjaktarovic var på nett og reddet skuddet.
Alstad reddet ekstraomganger
Edin stod frem ikke lenge etter da hun kriget inn ny ledelse, men Montenegro lot seg ikke pille på nesen og utlignet umiddelbart. Sulland bommet på den neste norske sjansen, men Norge ble reddet da Montenegro feilet med et innspill til strek.
Avgjørelsens time var kommet, og Knezevic banket inn ettmålsledelse til Montenegro med under ett minutt igjen.
– Montenegro har det vakre monsteret i kne, ropte Bredeli.
Thorir Hergeirsson tok ut keeper i en desperat jakt på utligningen. Ida Alstad stod frem. Byåsen-spilleren gikk til værs og banket ballen i mål. Dermed gikk kampen til ekstraomganger.
– Det er ekstraomganger, folkens. Spenn sikkerhetsbeltene, ropte Bredeli.
Montenegro vant første ekstraomgang
Montenegro startet med ballen i den første ekstraomgangen, men Lunde Haraldsen var på vakt da avslutningen kom. Norge klarte heller ikke å omsette den første sjansen i scoring, og Montenegro tok ledelsen i det påfølgende angrepet.
Bommene fortsatte å komme for Norge. Først ved Løke, så ved Riegelhuth Koren. Knezevic grep muligheten og sendte Montenegro opp i 26-24-ledelse etter den første ekstraomgangen.
Alstad, Alstad, Alstad
 TAPTE: Landslagets Ida Alstad feirer et av målene mot
 Montenegro i finalen søndag
Norge fortsatte å rote i de siste avgjørende fem minuttene. Ballen ble kastet bort i angrep og Montenegro scoret. Løke ga Norge et lite håp da hun satte inn 25-27 fire minutter før full tid, men Bulatovic viste klasse da hun banket Montenegro tilbake i tremålsledelse. EMs toppscorer klarte å pådra seg en to minutter for å springe i veien for de norske jentene.
Alstad tok på ny ansvar og reduserte to ganger for Norge. Nå var Norge virkelig i flyten, og da det gjaldt som mest stod Alstad nok en gang frem.
Med 13 sekunder igjen gikk hun opp og hamret inn utligningen. Dermed måtte lagene ut i et nytt sett med ekstraomganger.
Ny jevn omgang
Bulatovic startet også den tredje ekstraomgangen solid da hun banket inn ny ledelse for Montenegro, men Bjørndalen svarte umiddelbart for Norge. Det buttet likevel litt imot for Norge. Serbia tok tilbake ledelsen like før slutt på den første ekstraomgangen, men Edin visste råd.
Larvik-spilleren satset knallhardt mot Montenegros forsvar. Fikk straffe og Jovanvic pådro seg en to minutter. Alstad var iskald fra sjumeteren da hun satte inn sitt ellevte mål for kampen.
Montenegro fikk det tøft i undertall, og da Bulatovic misset på et skudd tidlig i omgangen tok Norge tilbake føringen. Camilla Herrem ble spilt fri på kanten og satte ballen i mål, men Knezevic svarte umiddelbart for Montenegro.
Dramaet så ikke ut til å stoppe og med i underkant av to minutter igjen pådro Løke seg en to minutter. Montenegro fikk straffe og Bulatovic satte den enkelt i mål. Norge rotet i det påfølgende angrepet og Montenegro kontret inn tomålsledelse.
Det ble ytterligere én scoring for Montenegro, som kunne slippe jubelen løs for EM-gull etter en minneverdig finale.